Ψυχοθεραπεία

Ατομική θεραπεία και Συμβουλευτική

Το πιο διαδεδομένο και σύνηθες πρωτόκολλο θεραπείας είναι οι ατομικές ή one-to-one θεραπευτικές συνεδρίες. Μέσα από τη δυαδική σχέση επωάζεται η θεραπευτική σχέση, μια συνθήκη που θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε «ιερή». Στη διαδικασία αυτή, ο θεραπευόμενος αφήνεται, καλλιεργείται κλίμα εμπιστοσύνης, και επιβεβαιώνεται η αποκλειστικότητα της στιγμής: «Αυτή είναι η ώρα σου και εγώ είμαι εδώ αποκλειστικά για σένα και τις ανάγκες που φέρνεις στο θεραπευτικό δωμάτιο». Αυτές είναι ορισμένες από τις διεργασίες που επιτελούνται μέσα στη δυαδική σχέση.

Από την πρωτόλεια δουλειά των Freud, Jung, Ferenczi, Adler και τις περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης σε προσωπική θεραπεία λόγω κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, στερεοτύπων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, φτάσαμε στη σημερινή εποχή. Στη νέα χιλιετία, η αφθονία των πάντων και η διευκολυμένη πρόσβαση επικρατούν. Σήμερα βιώνουμε τον αντίποδα, με πληθώρα θεραπευτικών ρευμάτων, που πρόσφατη καταμέτρηση τις υποδεικνύει σε περισσότερες από χίλιες. Ο Yalom (2002) αναφέρει: «Είναι σημαντικό για τον νέο ψυχοθεραπευτή να αποφεύγει τη δογματικότητα και να αντιληφθεί ποια είναι τα σημαντικά σημεία των διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσει τη βεβαιότητα που συνοδεύει την ορθοδοξία, κερδίζει κάτι πραγματικά πολύτιμο – μεγαλύτερη γνώση της συνθετότητας και της αβεβαιότητας που κρύβεται πίσω από το εγχείρημα της ψυχοθεραπείας».

Παρόλα αυτά, παρατηρείται ότι η συναισθηματική νοημοσύνη, στην εποχή των ατελείωτων επιλογών, έχει πληγεί. Η έννοια της αποξένωσης συνδέεται με τον σύγχρονο άνθρωπο των αχανών πόλεων, με τις υποδομές, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις ανεξάντλητες επιλογές. Παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις αισθάνεται πιο μόνος από ποτέ, δεν ξέρει πώς να το επικοινωνήσει. Μέσα από τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία, δίνεται στο άτομο η δυνατότητα να εξετάσει, να φωτίσει και να συμφιλιώσει πλευρές του εαυτού του που έχει αφήσει στο σκοτάδι ή που έχουν αναπτυχθεί τυχαία, μέσα από κοινωνικές νόρμες και αυτοματισμούς.

Η εύρεση προσωπικού νοήματος μέσα στο αχανές των προκαθορισμένων ρόλων – «πολίτη, πολιτικού όντος, επαγγελματία, συντρόφου, γονέα, τέκνου, φίλου» – και η προσπάθεια που απαιτούν όλοι αυτοί οι ρόλοι, μεμονωμένα ή ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με το ψυχικό υλικό και τη διαγενεακή πληροφορία που φέρει καθένας από εμάς, μπορούν να επιφέρουν σύγχυση και φθορά στο άτομο. Το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι μπορεί να συντελέσει στην εύρεση χώρου στη ζωή του ατόμου για νοηματοδότηση, ενδεχομένως και για πρώτη φορά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ένα φιλτράρισμα των εντυπωμένων, αλλά όχι συνειδητά επιλεγμένων, στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών που έχουν καταστεί μη λειτουργικές.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ σκέψης, συναισθήματος, συμπεριφοράς και σωματικών συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη συμπτωμάτων και στην ενίσχυση του άγχους, της θλίψης, της στενοχώριας και της αδυναμίας να είναι παρόν/ούσα στο «εδώ και τώρα». Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν καταναγκαστικές, εξαρτητικές ή αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές, σωματοποίηση, και άλλα προβλήματα.

Το δώρο της αλλαγής το αξίζουμε όλοι. Σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια της ζωής μας, που δεν επιλέξαμε συνειδητά αλλά εντυπώσαμε μέσα από τον πόνο ή την επιβολή, έχουμε ενσωματώσει μορφές εξουσίας από την οικογένεια, τα σχολεία, τις γειτονιές και το κράτος.

 

Ο άνθρωπος δεν υπάρχει αδιόρατα μονάχα, όμως πάντοτε αποφασίζει το πως θα διαμορφώσει την ύπαρξή του, τι θα απογίνει την επόμενη στιγμή. Βάσει της ίδιας αξίας, κάθε ανθρώπινη ύπαρξη κατέχει την ελευθερία να αλλάξει σε οποιαδήποτε ευκαιρία.”

Frankl

Συχνές ερωτήσεις για την ψυχοθεραπεία

Τι είναι η ατομική (one-to-one) ψυχοθεραπεία;

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία όπου ο θεραπευόμενος συνεργάζεται με τον θεραπευτή σε μια προσωπική και εμπιστευτική βάση. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών, αναπτύσσεται μια «ιερή» θεραπευτική σχέση που επιτρέπει στο άτομο να εξερευνήσει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ποιες καταστάσεις και προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων όπως:

  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Φοβίες
  • Πένθος
  • Διαχείριση θυμού
  • Οριακή διαταραχή
  • Συναισθηματική αποξένωση
  • Συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας
  • Εθιστικές συμπεριφορές (ουσίες, αλκοόλ, internet, φαγητό)
  • Συνεξάρτηση και άλλα θέματα συναισθηματικής φύσης
Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση του εθισμού;

Ο εθισμός, πέρα από τις γνωστές μορφές όπως οι ουσίες και το αλκοόλ, μπορεί να περιλαμβάνει εξαρτήσεις όπως συνεξάρτηση, εθισμό στο διαδίκτυο, πορνογραφία ή φαγητό. Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να εξετάσει τις βαθύτερες αιτίες του εθισμού και να αναπτύξει πιο υγιείς τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης των δυσκολιών της ζωής.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στη διαχείριση άγχους και θλίψης;

Μέσα από την ψυχοθεραπεία, το άτομο μαθαίνει να κατανοεί τη σύνδεση μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών και σωματικών συμπτωμάτων. Αυτό το “φιλτράρισμα” βοηθά στη μείωση του άγχους, της θλίψης και της συναισθηματικής έντασης, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές αντιδράσεις στις καθημερινές καταστάσεις.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στη συμφιλίωση με τον εαυτό μου;

Η ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να φωτίσει και να συμφιλιώσει πλευρές του εαυτού του που ίσως έχει αφήσει στο σκοτάδι ή που έχουν διαμορφωθεί από κοινωνικές νόρμες και αυτοματισμούς. Βοηθά το άτομο να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση των πραγματικών του αναγκών και να επιλέξει συνειδητά ποιες στάσεις και αντιλήψεις τον εξυπηρετούν.

Τι μπορεί να προσφέρει η ψυχοθεραπεία σε κάποιον που αισθάνεται αποξενωμένος;

Η έννοια της αποξένωσης είναι κοινή στην εποχή μας, ειδικά για άτομα που ζουν σε μεγάλες πόλεις. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει έναν χώρο όπου το άτομο μπορεί να εξετάσει τα συναισθήματά του, να τα εκφράσει και να βρει τρόπους να τα διαχειριστεί, ενισχύοντας τη σύνδεση με τον εαυτό του και τους άλλους.

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς βελτιώνεται μέσω της ψυχοθεραπείας;

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην ανάπτυξη αυτής της ικανότητας, επιτρέποντας στο άτομο να αντιδρά πιο συνειδητά και λειτουργικά στις συναισθηματικές προκλήσεις.

Πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει στην εύρεση νοήματος στη ζωή μου;

Μέσα από την ψυχοθεραπεία, το άτομο έχει την ευκαιρία να εξετάσει τους προκαθορισμένους ρόλους του (π.χ., επαγγελματίας, γονέας, σύντροφος) και να βρει νόημα στη ζωή του. Η διαδικασία βοηθά να αποκαλυφθούν οι συνειδητές επιλογές και να απομακρυνθούν μη λειτουργικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

Πολιτική Προστασίας

Κινητό

+30 6987416614

Email

info@synthesistherapy.gr

Διεύθυνση

Ερυθρού Σταυρού 24,
17778 – Ταύρος Αττικής

Ωράριο

Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00 – 21:00