Πένθος

Πένθος

Ο δρόμος της απώλειας είναι γεμάτος προκλήσεις, συναισθήματα και ανακαλύψεις για τον ίδιο μας τον εαυτό. Όπως αναφέρει ο Χόρχε Μπουκάι:

«Έτσι ξεκινάει ο δρόμος των δακρύων. Έτσι: φέρνοντάς μας σε επαφή με αυτό που πονάει. Γιατί έτσι μπαίνει κανείς σε αυτό το μονοπάτι: με αυτό το βάρος, με αυτό το φορτίο».

Η λέξη «επαφή», κεντρική στη θεραπευτική προσέγγιση Gestalt, περιγράφει την ανάγκη να βιώσουμε την απώλεια, να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε μένοντας πίσω και να αποδεχτούμε το εύρος των συναισθημάτων μας. Η διαδικασία του πένθους περιλαμβάνει τον αποχαιρετισμό, την αναγνώριση της θέσης του εκλιπόντος στη ζωή μας και την αναδιοργάνωση της καθημερινότητάς μας.

Το πένθος ως προσωπική εμπειρία

Το πένθος δεν είναι μια γραμμική πορεία. Είναι μια διαδικασία που πηγάζει από τις εμπειρίες μας:

  • Πώς γνωρίσαμε τον θάνατο και σε ποια ηλικία.
  • Πώς πενθούσαν οι γονείς μας, οι γιαγιάδες, οι παππούδες μας.
  • Οι πολιτισμικές και θρησκευτικές μας καταβολές.
  • Οι άτυποι κανόνες του πένθους που μας «επέβαλλαν» οι προηγούμενες γενιές.

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις προσωπικές μας ανάγκες, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την απώλεια. Οι κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα συχνά επηρεάζουν την αυθεντική έκφραση του πένθους μας, οδηγώντας σε συμπεριφορές που δεν ανταποκρίνονται στις αληθινές μας ανάγκες.

Η θεραπευτική διαδικασία στοχεύει να σεβαστεί τον μοναδικό ρυθμό κάθε ατόμου. Η έννοια της αποδοχής δεν σημαίνει ότι «όλα είναι εντάξει». Σημαίνει ότι δεν αρνούμαστε την πραγματικότητα, αλλά βρίσκουμε τον τρόπο να συνεχίσουμε, ακόμα κι αν η πορεία είναι γεμάτη παλινδρομήσεις και δυσκολίες.

Στοχασμός:
«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή συγχέουν την έννοια της αποδοχής, πιστεύοντας ότι σημαίνει πως όλα είναι εντάξει. Στην πραγματικότητα, η αποδοχή σημαίνει: ‘Δεν αρνούμαι’. Το πένθος σημαίνει να προχωράμε με τον ρυθμό που μπορούμε: ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω».

– Ν. Ψημενάτου

Προχωρώντας

Το πένθος είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να αφήνουμε πίσω πράγματα, να πατάμε γερά στα πόδια μας και να εξελισσόμαστε.

Grief

«Να ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Να αφήνουμε πράγματα πίσω μας. Να μαθαίνουμε να λειτουργούμε αλλιώς, να μην εξαρτιόμαστε από το βλέμμα του άλλου. Αυτά μας βοηθούν να μεγαλώσουμε, να γίνουμε αυτό που είμαστε τελικά».

Χόρχε Μπουκάι

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το πένθος;

Το πένθος είναι η φυσική διαδικασία που ακολουθεί την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας σημαντικής κατάστασης. Περιλαμβάνει συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές που μας βοηθούν να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Είναι το πένθος ίδιο για όλους;

Όχι. Ο τρόπος που βιώνουμε το πένθος εξαρτάται από την προσωπική μας ιστορία, τις εμπειρίες μας, την κουλτούρα μας, τη θρησκεία μας και τις σχέσεις που είχαμε με τον εκλιπόντα.

Υπάρχουν στάδια στο πένθος;

Σύμφωνα με την Κούμπλερ-Ρος, υπάρχουν πέντε στάδια: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη, αποδοχή. Ωστόσο, αυτά τα στάδια δεν είναι γραμμικά και κάθε άτομο τα βιώνει με τον δικό του τρόπο και ρυθμό.

Πόσο διαρκεί το πένθος;

Η διάρκεια του πένθους ποικίλλει ανάλογα με τον άνθρωπο, τη σχέση του με τον εκλιπόντα και τις προσωπικές του συνθήκες. Δεν υπάρχει «σωστός» χρόνος για να ολοκληρωθεί.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία στο πένθος;

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας, να κατανοήσετε τις ανάγκες σας και να βρείτε τρόπους να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα.

Είναι φυσιολογικό να νιώθω «μπρος-πίσω» συναισθηματικά;

Ναι, η διαδικασία του πένθους δεν είναι γραμμική. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ότι προχωράτε μπροστά και στη συνέχεια να επιστρέφετε σε προηγούμενα συναισθήματα ή σκέψεις.

Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια;

Εάν το πένθος επηρεάζει έντονα την καθημερινότητά σας, προκαλεί σοβαρή κατάθλιψη ή άγχος, ή αν νιώθετε ανήμποροι να προχωρήσετε, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

Πολιτική Προστασίας

Κινητό

+30 6987416614

Email

info@synthesistherapy.gr

Διεύθυνση

Ερυθρού Σταυρού 24,
17778 – Ταύρος Αττικής

Ωράριο

Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00 – 21:00